Vahvistetaan kokonaisturvallisuutta

01.03.2019

Jokainen suomalainen on maanpuolustaja. Suomen puolustuksen kulmakivi on yleinen asevelvollisuus. Keskusta haluaa vahvistaa ja kehittää yleiseen asevelvollisuuteen perustuvaa maanpuolustusta, johon jokainen suomalainen osallistuu omalla panoksellaan.

Suomen turvallisuusympäristö on murroksessa. Sotilaallinen voimankäyttö on edelleen mahdollista myös Euroopassa. Samaan aikaan kohtaamme myös aivan uusia turvallisuusuhkia, kuten ympäristöuhkia, terrorismia ja modernin infrastruktuurin toimintahäiriöitä. Riskinä on myös kansalaisten toimintakyvyn heikkeneminen poikkeusoloissa, kun sähköä tai juoksevaa vettä ei ole saatavilla.

Jokaiselle suomalaiselle on koulutettava perustaidot poikkeusoloissa selviytymiseen. Jokaisen suomalaisen koulutukseen on oltava vahvasti yleissivistävää ja siihen on sisällytettävä riittävästi medialukutaitoa, jotta voimme suojautua informaatiosodankäynniltä. Kriittistä kansalaista on vaikeampi johtaa harhaan.

Jokaisen suomalaisen panosta tarvitaan yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden tehtävissä. Koko ikäluokan potentiaali tulee hyödyntää kokonaisturvallisuuden hyväksi.

Asevelvollisuutta on uudistettava. Keskusta ei hyväksy asevelvollisuuden kehityssuuntaa, jossa suorittajamäärät laskevat ja valikoivuus lisääntyy. Tästä varoittavana esimerkkinä on naapurimaamme Ruotsi. Keskusta haluaa vahvistaa asevelvollisuutta. Keskusta haluaa kansalaispalvelusmallin, joka vahvistaa kokonaisturvallisuutta.

Ensi vaalikaudella on asetettava parlamentaarinen työryhmä, jonka tehtävä on luoda laajaa hyväksyntää nauttiva malli. Asevelvollisuutta on kehitettävä päämäärätietoisesti, pitkäjänteisesti ja harkiten. Parlamentaarinen työryhmä selvittää tarkasti uudistuksen vaikutukset ja kustannukset, ja päättää suomalaisen asevelvollisuuden kehittämisestä yhdessä.

Keskusta julkaisi tänään kansalaispalvelusmallinsa, joka vahvistais kokonaisturvallisuutta. Suomen puolustuksen ytimessä pitää olla yhä yleinen asevelvollisuus. Keskustan esittämässä mallissa miehillä säilyisi jatkossakin perusratkaisuna velvollisuus asepalveluksen suorittamiseen. Riittämättömästi kokonaisturvallisuuteen vastaava nykyinen siviilipalvelus korvattaisiin kansalaispalveluksella, johon miehillä olisi mahdollisuus hakeutua. Naisille säädettäisiin velvollisuus suorittaa joko ase- tai kansalaispalvelus.

Päivän teemaan sopien myös allekirjoitin tänään Reserviläisliiton Vahvaa puolustusta ylläpidettävä -vaaliohjelman.

MarkkuPakkanen.jpg

08.04.2019Lääkärihelikopteri pysyy Utissa
12.03.2019Eduskunta hyväksyi siviili- ja sotilastiedustelulainsäädännön
01.03.2019Vahvistetaan kokonaisturvallisuutta
23.02.2019Polt­to­moot­to­ri­au­toil­lakin voidaan vähentää päästöjä
06.02.2019Keskustelu vanhuspalveluista on tärkeää
31.01.2019Selonteko luo suuntaviivat liikennetulevaisuuteen
23.01.2019Kymenlaakson raidepilotti toteutuu
20.01.2019Äänestystuloksen pitääkin näkyä politiikassa
21.12.2018Joulu saa tulla
20.12.2018Lääkärihelikopteri Uttiin

Siirry arkistoon »