Jakamistalous nousukiidossa, samoin myös harmaa talous

Share |
01.11.2018

Tänään julkaistiin kansalaisten verotiedot ja hyvä, että hyviä veronmaksajia löytyy, sillä heidän avullaan on mahdollista järjestää palveluita ja rakentaa yhteiskuntaa. Uutena merkittävänä asiana viime vuosina on mukaan tullut jakamistalous, jonka vaikutuksia verotulokertymiin ei tarkkaan tiedetä.

Verottajan tiedon mukaan haasteellista siinä on se, kun asiakkaan ja palveluntarjoajan välinen rahaliikenne hoituu esimerkiksi Hollannin tai Yhdysvaltojen kautta ja heillä ei ole velvollisuutta ilmoittaa tuloja Suomeen. Tiedot saaduista palkkioista ovat hyvin yleisluontoisia. Digituloistakin tulisi saada luotettavat tiedot verottajalle. 

Vain noin joka neljäs Airbnb:n kautta tuloja saava henkilö ilmoitti tulonsa verottajalle. Laittomista Uber kuljettajista ei kukaan.

Verottaja selvittää em. tuloja tilitapahtumien kautta. Tehtävä on haasteellinen, ellei lähes mahdoton ja uusi verottajalle, eikä lainsäädäntökään tässä asiassa ole vielä kunnossa. Tämän hetken tiedon mukaan esim. Uber on ilmoittanut toimittavansa tulevaisuudessa veroviranomaiselle välitettyjen kuljetusten kokonaissummat. Vieläkään ei siis tiedetä kuinka yksilöidysti tiedot verottajalle menevät.

Uusi ”taksilaki” on helpottanut uusien toimijoiden alalle tuloa. Samalla laki on mahdollistanut myös erilaisten digitaalisten sovellusten käyttöä maksuliikenteessä, joihin verottajalla on entistä vaikeampi puuttua.

Eduskunnan käsittelyssä oleva katsastuslaki, jonka yhteydessä säädetään myös taksamittarista antaa mahdollisuuden puuttua myös tähän epäkohtaan.

Jos haluamme harmaan talouden kuriin ja turvata verotulomme, laadimme myös tässä asiassa yhteiset pelisäännöt taksialalle. 

 

 

Markku Pakkanen, Liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja (kesk.)

Kouvola

08.11.2018Puuta riittää
05.11.2018Valkoposkihanhi, vai Nils Holgersson?
01.11.2018Jakamistalous nousukiidossa, samoin myös harmaa talous
10.10.2018Tie- ja raideliikenteen kehittäminen jatkuu edelleen monilla saroilla
03.10.2018Irtisanomissuojan muutoksista
04.07.2018Uusi tuomioistuinvirasto Kouvolaan
18.06.2018Naakkoja aletaan vihdoin vähentää
14.06.2018Liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtajaksi Markku Pakkanen
01.06.2018Sote- ja maakuntauudistus etenee
25.05.2018E18 Turku-Vaalimaa tien vihkijäiset

Siirry arkistoon »