Markun mietteet

Share |
30.06.2017

Valtionvarainministeriö täsmensi talouden kasvuennustetta juhannuksen alla. Vielä huhtikuussa arvioitiin, että talous kasvaa 1,2% prosentin vauhtia, nyt saavutamme jo 2,4 prosenttia. Hallitus on tehnyt politiikkaa ajassa ja luonnut taloudelle edellytyksiä kasvaa. Muutama vuosi sitten emme osanneet kuvitellakaan, että talous kasvaa nyt tällä vauhdilla.

Selvä käänne parempaan näkyy myös meillä täällä Kymenlaaksossa. Keskuskauppakamari julkaisi lukuja Suomen viennistä, tässä vertailussa Kymenlaakso komeili toisella sijalla. Meiltä viedään maailmalle 8,7% koko Suomen viennistä.  Ainoastaan Uusimaa on listalla edellä. Suomen tavaraviennin arvo vuonna 2016 oli 51,8 miljardia euroa. Kymenlaakso hyvä sijoitus tässä vertailussa kertoo myös siitä, että Kotka-Haminan satama on hyvässä vireessä.

Kotka-Haminan satama ei ole tunnettu ainoastaan kauppasatamana, heinäkuussa sinne rantautuvat loistoristeilijät. Kotkan ja Haminan kaupungit, sekä etupäässä Cursori on tehnyt uraauurtavaa työtä saadessaan maailman meriä kyntävät risteilijät tuhansine asiakkaineen meille tänne kaakon-kulmalle. Tänä kesänä on Kotkaan odotettavissa jopa yli 5000 vierasta. Luku on merkittävä. Kymenlaakso tuskin pystyisi yksin majoittamaan näin isoa joukkoa, ilman risteilyaluksia.  

Kotka-Haminan seutu pystyy tarjoamaan turisteille huikeita elämyksiä ja paljon tekemistä. On Sapokkaa, saaristoa, Haminan keskusta, Pyhtäällä tuulitunnelia ja Loviisakin lähellä. Vielä kun saadaan lisättyä pohjoisen-Kymenlaakson helmet risteilyvieraiden ohjelmalistalle, on tarjonta ylitsevuotavaa. Kouvolan päässä pääsee tutustumaan Unescon maailmanperintökohteeseen Verlaan, Repoveden luonnonpuistoon, hyppäämään laskuvarjolla Utissa ja kiihdyttämään itsensä Tykkimäen laitteilla vauhtiin. Maakuntamme tarjonta täydentää toinen toistaan hyvin. Meillä pääsee nauttimaan maalla, meressä ja ilmassa. Kymenlaaksoa matkailumaakuntana on mainostettu hyvin, mutta tälläkin saralla voisimme vielä lisätä paukkuja yhteistyöhön.

Matkailutulot sekä matkailun työllistävät vaikutukset ovat Suomella merkittäviä. Vientiin rinnastettava matkailutulo vuonna 2014 oli 4 miljardia euroa. Yöpymiset lisääntyvät sekä kotimaisten että ulkomaisten matkailijoiden parissa. Joulukuussa 2016 kirjattiin 1,5 miljoonaa yöpymisvuorokautta Suomen majoitusliikkeissä. Luvut ovat huimia ja vielä noista muutaman vuoden takaisista nyt jo kasvaneita. Potentiaalia matkailun osalta on siis runsaasti ilmassa. Yhdessä tehden ja suunnitellen Kymenlaakso hyötyy eniten.  

28.02.2018Liikenneverkon rahoitus talousarviopohjaisesti ei ole kestävä ratkaisu
26.02.2018Jaamme itsestämme paljon tietoja vapaaehtoisesti
19.02.2018Teiden talvikunnossapito paranee Kaakkois-Suomessa
11.02.2018Vaalien kautta perhevapaauudistukseen
23.12.2017Hyvää Joulua!
20.12.2017Lisätyt junavuorot pysyvät käyttämällä
15.12.2017Eduskunta äänesti nelosoluet ruokauppoihin ? Lindström ja Pakkanen enemmistön kanssa samaa mieltä
06.12.2017Suomi100
16.11.2017Keskustapiiri jatkaa kouvolalaiskomennossa: Jaana Keskitalo puheenjohtajaksi, Sami Porkka toiminnanjohtajaksi
10.11.2017Suomenmaa: Markku Pakkanen luopuu keskustan Kymenlaakson piirin puheenjohtajuudesta

Siirry arkistoon »