Markun mietteet

Share |
30.06.2017

Valtionvarainministeriö täsmensi talouden kasvuennustetta juhannuksen alla. Vielä huhtikuussa arvioitiin, että talous kasvaa 1,2% prosentin vauhtia, nyt saavutamme jo 2,4 prosenttia. Hallitus on tehnyt politiikkaa ajassa ja luonnut taloudelle edellytyksiä kasvaa. Muutama vuosi sitten emme osanneet kuvitellakaan, että talous kasvaa nyt tällä vauhdilla.

Selvä käänne parempaan näkyy myös meillä täällä Kymenlaaksossa. Keskuskauppakamari julkaisi lukuja Suomen viennistä, tässä vertailussa Kymenlaakso komeili toisella sijalla. Meiltä viedään maailmalle 8,7% koko Suomen viennistä.  Ainoastaan Uusimaa on listalla edellä. Suomen tavaraviennin arvo vuonna 2016 oli 51,8 miljardia euroa. Kymenlaakso hyvä sijoitus tässä vertailussa kertoo myös siitä, että Kotka-Haminan satama on hyvässä vireessä.

Kotka-Haminan satama ei ole tunnettu ainoastaan kauppasatamana, heinäkuussa sinne rantautuvat loistoristeilijät. Kotkan ja Haminan kaupungit, sekä etupäässä Cursori on tehnyt uraauurtavaa työtä saadessaan maailman meriä kyntävät risteilijät tuhansine asiakkaineen meille tänne kaakon-kulmalle. Tänä kesänä on Kotkaan odotettavissa jopa yli 5000 vierasta. Luku on merkittävä. Kymenlaakso tuskin pystyisi yksin majoittamaan näin isoa joukkoa, ilman risteilyaluksia.  

Kotka-Haminan seutu pystyy tarjoamaan turisteille huikeita elämyksiä ja paljon tekemistä. On Sapokkaa, saaristoa, Haminan keskusta, Pyhtäällä tuulitunnelia ja Loviisakin lähellä. Vielä kun saadaan lisättyä pohjoisen-Kymenlaakson helmet risteilyvieraiden ohjelmalistalle, on tarjonta ylitsevuotavaa. Kouvolan päässä pääsee tutustumaan Unescon maailmanperintökohteeseen Verlaan, Repoveden luonnonpuistoon, hyppäämään laskuvarjolla Utissa ja kiihdyttämään itsensä Tykkimäen laitteilla vauhtiin. Maakuntamme tarjonta täydentää toinen toistaan hyvin. Meillä pääsee nauttimaan maalla, meressä ja ilmassa. Kymenlaaksoa matkailumaakuntana on mainostettu hyvin, mutta tälläkin saralla voisimme vielä lisätä paukkuja yhteistyöhön.

Matkailutulot sekä matkailun työllistävät vaikutukset ovat Suomella merkittäviä. Vientiin rinnastettava matkailutulo vuonna 2014 oli 4 miljardia euroa. Yöpymiset lisääntyvät sekä kotimaisten että ulkomaisten matkailijoiden parissa. Joulukuussa 2016 kirjattiin 1,5 miljoonaa yöpymisvuorokautta Suomen majoitusliikkeissä. Luvut ovat huimia ja vielä noista muutaman vuoden takaisista nyt jo kasvaneita. Potentiaalia matkailun osalta on siis runsaasti ilmassa. Yhdessä tehden ja suunnitellen Kymenlaakso hyötyy eniten.  

04.07.2018Uusi tuomioistuinvirasto Kouvolaan
18.06.2018Naakkoja aletaan vihdoin vähentää
14.06.2018Liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtajaksi Markku Pakkanen
01.06.2018Sote- ja maakuntauudistus etenee
25.05.2018E18 Turku-Vaalimaa tien vihkijäiset
14.05.2018Runkoverkkoselvitys on nyt ajankohtainen
08.05.2018Suvivirsi soimaan kaksi viikkoa aikaisemmin
24.04.2018Laajakaistat kuntoon - rahaa on
17.04.2018Utti on vahvoilla uuden lääkärihelikopterin sijoituspaikaksi
11.04.2018Eriarvoisuuden torjuminen, työllisyys ja turvallisuus olivat hallituksen tärkeimmät tavoitteet kehysriihessä

Siirry arkistoon »